Вести

„Радио Фар“ из Алибунара: За пројектно финансирање пресудно политичко опредељење


Аутор: Валентин Мик, 29. септембар 2020. године

Радио ФАР из Алибунара је основан 1999. године и тренутно представља најзначајнији приватни медији који емитује програм на румунском језику у Србији.

У Панчеву је основана филијала Удружења професионалних новинара Румуније

Аутор: Валентин Мик, 6. фебруар 2020. године

Одговорна уредница недељника на румунском језику из Панчева, Теодора Смољан је изабрана за координаторку филијале у Србији Удружења професионалних новинара Румуније, одлучено је на оснивачкој седници овог удружења, одржаној 13.02.2020. године у седишту НИУ „Либертатеа” у Панчеву.

Истраживање: Фејсбук омиљена друштвена мрежа медија на језицима мањина

Аутор: Ј. П, Извор: Комшијске новости, 30. децембар 2019. године

Од 22 изабрана медија националних мањина у Србији, који медијске садржаје објављују на једном или два језика, 16 свакодневно објављује садржаје на друштвеној мрежи Фејсбук, показало је истраживање Комшијских новости (www.komsijskenovosti.rs).

Расте популарност друштвених мрежа у информисању мањинских заједница

Аутор: Валентин Мик, 10. децембар 2019. године

Редакција програма на ромском језику Радио-телевизије Војводине објављује вести на друштвеним мрежама још од 2012. године. Вести се објављују и на сајту РТВ-а, на коме је, поред ромског, заступљен и мађарски, румунски, русински и словачки језик. Све редакције имају и своје профиле на Фејсбуку.

Друштвене мреже - спона са русинском дијаспором

Аутор: Валентин Мик, 27. новембар 2019. године

Програм Радио Новог Сада на русинском језику већ неколико година присутан је на Фејсбуку, с тим што омладинска редакција поред Фејсбука користи и Инстаграм налог.

Мађари/Секељи у југозападном Банату

Извор: Комшијске новости, 28. март 2019. године

Недавно је мултиетнички књижевни простор Баната обогаћен још једним значајним делом захваљујући издавачком подухвату Центра за банатске студије из Вршца. У питању је монографско дело под насловом „Мађари/Секељи у југозападном Банату“, ауторке Валерије Киш.

Q радио из Куле и Радио Бела Црква задовољни пословањем, проблем недостатак новинара

  Аутор: С. Димитријевић, 22. јануар 2019. године

Након приватизације Q радио из Куле послује „три пута боље“, а Радио Бела Црква „без дуговања и са редовним платама“, рекли су за сајт Комшијске новости власник Q медије Радован Ковач и в.д. директора и главни и одговорни уредник Радија Бела Црква Радојица Мали. Ипак, обојица кажу да је недостатак новинара један од кључних проблема са којима су суочени њихови медији.

Новинари мањинских медија: Медијске слободе веће у мањинским него у осталим редакцијама

Аутор: К. Ковач, 28. децембар 2018. године

Већина анкетираних новинара који извештавају на језицима националних мањина сматра да су медијске слободе веће у мањинским него у осталим редакцијама у Србији. Половина анкетираних сматра да је стање медијских слобода у Србији незадовољавајуће, 44,6% да је задовољавајуће, а 3,4% да је веома добро, показало је истраживање сајта Комшијске новости (www.komsijskenovosti.rs).

Положај приватизованих мањинских медија није се значајно мењао од 2016. године
Владан Стефановић: Радио Суботица поново најслушанији радио у граду