Вести

УНС: Полиција да пронађе ко је разбио врата Мађарске медијске куће

Извор: УНС, Аутор: УНС, 18.4.2022. године

Удружење новинара Србије осуђује уништавање улазних врата зграде Мађарске медијске куће у Суботици и тражи од полиције да пронађе починиоце.

 

Маријана Стратулат, НИУ “Либертатеа”: Без подршке државе је немогуће бавити се мањинским новинарством

Аутор: В. Мик, извор: Комшијске новости, 31. децембар 2020. године

Новинско Издавачка Установа “Либертатеа” је основана 1945. године и сврстава се у ред најстаријих мањинских листова у Србији. Директор ове установе Маријана Стратулат каже да је тренутно запослено 17 радника, од којих су већина новинари. У припреми су, међутим, уговори за још неколико младих новинара чиме се започиње процес подмлађивања ове установе након пензионисања више старијих колега.

Никола Лазић, Бујановачке: Свуда лоше, на југу још лошије

Аутор: С. Димитријевић, извор: Комшијске новости, 30. децембар 2020. године

„У Бујановцу је ове године два пута расписан и оба пута поништен конкурс за суфинансирање производње медијског садржаја. Због смене власти, новог конкурса неће бити. Са општином смо потписали уговор о извештавању током пандемије корона вируса. Објавили смо 400 наслова на српском и албанском и сада нова власт неће да нам исплати новац по том уговору“, објашњава економску ситуацију у којој се налазе медији на југу Србије Никола Лазић, главни и одговорни уредник двојезичног портала Бујановачке.

Петер Кокаи: Све негативно утиче на нас, само јаче и више нас боли

 

Аутор: С. Димитријевић, 28. децембар 2020. године
Сви проблеми са којима се суочавају медији у Србији, погађају и мањинске медије. Само јаче и више боли-сматра Петер Кокаи, оснивач и уредник Szabad Magyar Szó
Мањински медији: од ивице одрживости до издашних субвенција

Аутор: С. Димитријевић, 28. децембар 2020. године

Медији на језицима националних мањина имају хроничан проблем финансијске одрживости. Јавни интерес се повлачи пред видљивом комерцијализацијом, а у великој мери су препуштени вољи политичких елита у мањинским заједницама. Две трећине су хонорарци, а пројектно финансирање и директна давања, иако често недовољна, су најстабилнији извор прихода. 
Драган Јовичић, РТВ Цариброд: Од националног савета ни динара

Аутор: С. Димитријевић, 22. децембар 2020. године

„Тридесет одсто средстава за нормално функционисање мањинских медија би требало да обезбеди матична држава, тридесет одсто држава чија је мањина у питању и 30 одсто локална самоуправа. Осталих 10 одсто бисмо зарадили од маркетинга“, подсећа на идеју која је и раније постојала Драган Јовичић, директор РТВ Цариброд, медија који половину програма емитује на бугарском језику.

Вишејезични додаци у недељнику “Панчевац” пример и за друге локалне листове

Аутор: Валентин Мик, 9. децембар 2020. године

Најстарији недељни локални лист на Балкану “Панчевац” већ неколико година објављује недељне додатке на језицима националних мањина.Овај концепт, који има за циљ, сем информисања и промовисање специфичности ових заједница, добро је прихваћен од стране читалаца.

Милослав Хрћан, уредник Телевизије Ковачица: Мањински медији не могу да опстану на тржишту

Аутор: Валентин Мик, 14. новембар 2020. године

Одрживост медија који емитују програме на језицима мањина може се обезбедити само трансформацијом у установе од значаја за очување националног идентитета, културе и језика, које имају циљ едукацију и промоцију мањинског стваралашва у сваком погледу. Када добију тај статус, треба им обезбедити стабилно финансирање и на тај начин не само опстанак, већ и развој, каже за Комшијске новости уредник ТВ Ковачица Милослав Хрћан.

Часопис „Рич буњевачке матице“ – средства за наш опстанак неопходна

Аутор: Валентин Мик, 30. октобар 2020. године

Часопис „Рич буњевачке матице“ излази од 2006. године. Часопис је намењен Буњевцима и Буњевкама у Суботици, Сомбору и Новом Саду, али и за оне који желе да се упознају са историјом, културом и идентитетом Буњеваца и Буњевки. Уредница часописа Сандра Иршевић каже да су се и поред недостатка средстава осавременили новим порталом и друштвеним мрежама.

Број претплатника листа на румунском „Тибискус“ због ковида смањен за 15 одсто

Аутор: Валентин Мик, 14. октобар 2020. године

Због вируса корона број претплатника локалог периодичног листа на румунском језику „Тибискус“, смањен је за око 15 одсто, рекао је за „Комшијске новости“ Василе Барбу, одговорни уредник тог листа и председник Книжевно-уметничког друштва „Тибискус“.