Вести

Истраживање Комшијских новости: Ученици задовољни образовањем на језицима националних мањина

29. децембар 2017. године

Од 388 ученика који се образују на неком од језика националних мањина у Србији (румунски, албански, словачки, мађарски, хрватски, бугарски, и русински) 300, односно 77% ученика је задовољно, 21% ученика делимично задовољно, а око 2% није задовољно образовањем на језицима мањина, покaзало је истраживање Комшијских новости.

Средња школа „Сезаи Сурои“ Бујановац - Имамо само уџбенике за албански језик

 

18. децембар 2017. године

Средња школа „Сезаи Сурои“ из Бујановца, у којој се настава изводи на албанском језику, има велике проблеме са недостатком уџбеника. Ученици ове школе имају уџбеник једино за албански језик. Са сличним тешкоћама, како за „Комшијске новости“ истиче директор школе Зејни Фејзулаху, суочене су и друге основне и средње школе на југу Србије у којима је настава организована на албанком језику (Бујановац, Прешево и Медвеђа).

 

Мали број ученика гаси одељења на румунском језику

15. децембар 2017. године

Банатско Ново Село познато је по неговању мултикултуралности и добром суживоту грађана различитих националности. Једно је од највећих насељених места Града Панчева, али и место са највише становника румунске националности.

"Матко" - школа разумевања
Велики одмор на српском, буњевачком, хрватском, мађарском, ромском...
Настава на хрватском језику у 7 основних и 2 средње школе у Србији

Аутор: Ј. Пешић  5. децембар 2017. године

Припадници хрватске националне мањине у Србији слушају наставу у седам основних и две средње школе, рекли су за сајт Комшијске новости из Хрватског националног већа (ХНВ).

Недостају уџбеници на бугарском језику
Од 2014. године у босилеградској Гимназији настава се изводи двојезично, на српском и бугарском језику. У сва четири разреда настава на бугарском је организована у по једном одељењу, а на српском у по два.
Припадници украјинске националне мањине уче матерњи језик у седам основних школа у Србији

Аутор: Ј. Пешић, 30. август 2017. године

Изборни предмет “Украјински језик са елементима националне културе” у Србији се изучава у седам основних школа, рекли су за сајт Комшијске новости из Националног савета украјинске националне мањине.

Предмет “Матерњи језик са елементима националне културе” слушају ђаци 314 основних и 41 средње школе

Аутор: Ј. Пешић, 29. август 2017. године

Изборни предмет "Матерњи језик или говор са елементима националне културе" изучава се на 14 језика националних мањина у 314 основних школа и шест језика у 41 средњој школи у Србији, наводи се у извештају о образовању националних мањина, објављеном на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Припадници осам националних мањина у Србији слушају наставу на свом језику

Аутор: Ј. Пешић, 28. август 2017. године

Према подацима који су објављени на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, припадници националних мањина у Србији целокупну наставу на свом језику могу слушати на осам језика, у 165 основних и 54 средњих школа, налази се у саопштењу прес центра.

  Настава на русинском језику у три општине у Србији

 Аутор: Ј. Пешић, 25. август 2017. године

Настава на русинском језику у Србији одржава се у три основне школе и једној средњој, рекли су за сајт Комишијске новости из Националног савета русинске националне мањине.