Прес Клипинг

Уручени уговори за унапређење вишејезичности у АП Војводини

Извор: Dnevnik.rs, Е. Марјанов, 16. мај 2018. године

 За унапређење и неговање вишејезичности у Војводини из покрајинске касе је издвојено 9,5 милиона динара.

Трибина „Етички стандарди, професионализам и поверење грађана у мањинске медије”

Извор: Pančevo.MOJKraj.rs, 14. мај 2018. године

Трибина за уреднике и новинаре медија на језицима националних мањина биће одржана у понедељак, 14. маја у 13 сати у НИУ Либертатеа у Жарка Зрењанина 7, Панчево.

Брнабић: Национални савети мањина задовољни нацртом закона

Извор: Танјуг, 11. мај 2018. године

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да су представници националних савета националних мањима задовољни предложеним нацртом закона о националним саветима националних мањима. Брнабић, која је председница Републичког савета за националне мањине, рекла је да је на јучерашњем састанку са њиховим представницима разговарала о том законском предлогу.

Брнабић: Опада дискриминација мањинских група, има још посла

Извор: Танјуг, РТС, 10. мај 2018. године

Премијерка Ана Брнабић председавала је трећи пут седницом Савета за националне мањине и поручила да се политика Владе заснива на толеранцији, поштовању права националних мањина и њиховом интегрисању у ширу друштвену заједницу.

Ружић: Буџетски фонд за националне мањине увећан 12 пута

Извор: Танјуг, 7. мај 2018. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је подсетио да је на прошлој седници Савета за националне мањине одлучено да информисање на језицима националних мањина остане приоритетна област за финансирање и у 2018. години из Буџетског фонда за националне мањине.

Дванаест пута више новца за медије на језицима националних мањина

Извор: РТС, 7. мај 2018. године

Министарство за државну управу и локалну самоуправу расписало је јавни позив за пријаву пројеката у области информисања на језицима националних мањина. За то је обезбеђено 21,8 милиона динара у Фонду за националне мањине, 12 пута више него прошле године.

Усвојена иницијатива – без квота за упис Рома на факултете

Извор: РТС, Танјуг, 24. април 2018. године

На седници Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, једногласно је усвојена, иницијатива за укидање квота за упис припадника ромске заједнице на високе школе и факултете.

Правни факултет у Новом Саду дискриминисао мађарске ученике

Извор: Н1, Бета, 16. април 2018. године

Апелациони суд у Новом Саду пресудом је обавезао Правни факултет у том граду да убудуће мора да организује пријемни испит и на језицима националних мањина и навео да је Правни факултет, одбијајући да то учини, поступао дискриминаторски.

За унапређење вишејезичности 9,5 милиона динара

Извор: РТВ, 16. април 2018. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, уручили су данас уговоре о додели буџетских средстава органима и организацијама са територије АП Војводине, у чијем раду су у службеној употреби језици и писма националних мањина.

Милошевић: Култура и језик ослонци очувања идентитета у Војводини

Извор: Dnevnik.rs, Е. М, 13. април 2018. године

Језик и култура су главне тачке ослонца идентитета сваке од националних заједница које живе у Војводини, изјавила је данас покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.