Прес Клипинг

За викенд Словачке народне свечаности, пренос на РТВ

Извор: РТВ, Аутор: Милан Кулик, 8. август 2018. године

57. Словачке народне свечаности одржаће се 10. - 12. августа у Бачком Петровцу. Програм пратећих догађаја је почео у недељу, 5. августа.

Избори за националне савете биће 4. новембра

Извор: rtv.rs, 2. август 2018. године

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић потврдио је данас да ће избори за савете националних мањина бити расписани за 4. новембар и позвао је припаднике националних мањина да се упишу у бирачки списак.Избори ће бити расписани средином месеца, додао је Ружић гостујући на РТС.

 

Малишани уче русински језик

Извор: Дневник, 30. јул 2018. године     

У оквиру манифестације „Под крошњама на Штранду” малишани ће ове седмице на најлепшој градској плажи имати прилику да уче русински језик, а на провери знања након прошлонедељних радионица румунског језика прво место и ваучер у вредности 7.000 динара освојила је Лариса Антонић.

Очување наших различитости

Извор: Дневник, Ж. Б, 24. јул 2018. године

Арадац ће у петак, 27. јула, бити домаћин друге по реду културне манифестације под називом „Чуваркућа".

 

Избори за националне савете у новембру

Аутор: С. Бишевац, Извор: Данас, 5. јул 2018. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Републичка изборна комисија почели су припреме за спровођење избора за националне савете националних мањина.

Кампања БНВ „Босански, јер смо Бошњаци“

Аутор: С. Н, Извор: Данас, 4. јул 2018. године

Бошњачко национално веће (БНВ) започело је кампању „Босански, јер смо Бошњаци“.

Фестивал русинске културе "Црвена ружа"

Извор: РТВ, Аутор: Марија Данис-Кањух, 29. јун 2018. године

Отварањем Ликовне изложбе и 50. музичко-фолклорне манифестације за децу "Црвени пупољак", у Руском Крстуру данас почиње 57. Фестивал русинске културе "Црвена Ружа".

Иванишевић: Запошљавање Рома - велики изазов

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 26. јун 2018. године

 У Србији се бележи константан напредак у образовању Рома и њиховом становању, а велики изазов који стоје пред надлежнима је како повећати запошљавање припадника те националне заједнице, изјавио је данас Ненад Иванишевић из Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома.

Покрајина подржала пројекте за образовање Рома у Старој Пазови

Извор: РТВ, 25. јун 2018. године

Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице суфинасираће два пројекта у општини Стара Пазова који су усмерени на реализацију афирмативних мера и процеса за интеграцију Рома поводом наставка "Декаде инклузије Рома". 

Права мањина

Извор: ФоНет, 21. јун 2018. године

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о заштити права и слобода националних мањина којима се уређује начин остваривања индивидуалних и колективних права која су Уставом Србије и потврђеним међународним уговорима зајемчена припадницима националних мањина.