Вести из медија

Анонимно писмо у поштанском сандучету цркве узнемирило мештане Бегеча: Ко тражи да се Словаци иселе
Анонимно претеће писмо којим се словачке породице позивају да у року од три месеца напусте војвођанско насеље Бегеч, пронађено је у сандучету Словачке евангелистичке цркве у том месту. Догађај који је узнемирио мештане, пријављен је полицији и Вишем јавном тужилаштву.
Потписан споразум о сарадњи УНС-а и Савета ромске националне мањине

Извор: УНС, 20. април 2021. године

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић и председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић потписали су данас у просторијама Удружења споразум о сарадњи у циљу пуног и ефикасног укључивања припадника ове мањине у области јавног информисања.

Бошњачко национално веће обележава Дан школства на босанском језику

Извор: Данас, аутор: С. Новосел, 19. фебруар 2021. године

Међународни дан матерњег језика, 21.фебнруар, који се у овом делу Србије обележава као Дан школства на босанском језику у Санџаку, Бошњачко национално веће (БНВ) обележаваће сутра и у недељу.

Покрајинска влада подржала рад мањинских медија са 312 милиона динара

Извор: РТВ, аутор: Сања Мацут Милован, 12. фебруар 2021. године

Покрајинска влада доделила је мањинским медијима, чији су оснивач Национални савети, уговоре о суфинансирању.

Штампане публикације и музичка издања Удружења “Гергина” чувају језик, традицију, идентитет и обичаје Влаха

Аутор: Ј.Б.К, извор: Данас, 8. децембар 2020. године

За неколико дана Удружење за очување традиције, језика, културе, обичаја и идентита Влаха „Гергина“  навршиће је 11 година постојања и рада.

Женски ромски бенд из Србије за једнакост и слободу жена

Аутор:Танјуг, Дојче веле, извор: РТВ, 5. децембар 2020. године

Шест младих Ромкиња из Београда и шест из Ниша направило је бенд с циљем да се њихова жеља за равноправношћу и слободом чула што даље, пише Дојче веле, истичући да "Pretty Loud", који постоји од 2014. године није само женска музичка група, већ и важан друштвени пројекат.

На 4. Европској конференцији посвећеној мањинским и локалним медијима и студија случаја “Storyteller”

Аутор: Владимíра Дорчовá Валтнеровá, извор: Storyteller, 27. новембар 2020. године

Садржај 4. Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима пружа јасну слику шта се током године догађало у мањинским и локалним медијима у Србији и Европи, изјавила је Наташа Херор, директорка Херор Медиа Понт-а, главног организатора 4. Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима, која се ове године 26. и 27. новембра одржава online.

Чомић: Национални савети имаће пуну подршку Министарства

Извор: Танјуг, 25. новембар 2020. године

 Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић одржала је данас први састанак са председницима националних савета националних мањина на ком су размењене информације о раду, изазовима и активностима националних савета, као и о плановима за наредни период.

Програм на мађарском Радио Новог Сада кренуо из нове зграде

Извор: РТВ, 14. октобар 2020. године

Након 21 године подстанараског живота, данас је свечани дан за нашу кућу. Наиме, данас почиње емитовање прве радијске емисије из нове зграде РТВ-а на Мишелуку.

Медији националних мањина изложени двоструком притиску

Извор: Данас, аутор: И. Николетић, 12. септембар 2020. године

Медији националних мањина и они који емитују програме на мањинским језицима данас су највише суочени са проблемом утицаја националних савета мањина на њихову уређивачку политику, без обзира да ли су савети и оснивачи тих медија.