Вести из медија

Национални савети имају апсолутну контролу?!

Извор: Цензоловка, Асоцијација медија (Вељко Милић), 28. јул 2020. године

Информисање на језицима националних мањина у Републици Србији прилично је неуједначено. По правилу, националне мањине чији припадници живе у већем броју у Републици Србији имају бољу могућност да информације примају на свом матерњем језику. Такође, националне мањине чији припадници живе на територији АП Војводине, имају нешто бољи положај по питању информисања на матерњем језику, него што је то случај са националним мањинама чији припадници живе у другим деловима Републике Србије. Велики утицај националних савета националних мањина, заједнички је за информисање свих националних мањина на територији Републике Србије.

Ковачица препуна сликара, међу њима и Виерослава Светлик

Извор: Извор: РТВ (Снежана Филиповић), 27.јул 2020. године

Ковачица центар наивног сликарства препознатљива је по многобројним сликарима познатим широм света. И данас у овом Јужнобанатском месту готово да нема породице у којој се неко не бави овим послом, а међу многобројним сликарима је и Виерослава Светлик. Неки од њених радова нашли су место у домовима познатих личности.

Мањинске заједнице у Србији почеле припреме за попис становништва

Извор: slobodnaevropa.org (Бранко Вучковић), 24. јул 2020.

Мањинске заједнице у Србији започеле су припреме пред предстојећи попис становништва следеће године, са намером да реше неке од идентитетских питања.

Изложба "Народно градитељство Мађара у средњем Банату" у Бечеју

Извор: РТВ (Зорана Богдановић) 22. јул 2020.  

Иако је због тренутне епидемиолошке ситуације изостало свечано отварање, љубитељи уметности, традиције и културе у Градском музеју Бечеј у наредних месец дана могу погледати изложбу под називом "Народно градитељство Мађара у средњем Банату", аутора Бранислава Милића, етнолога из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.

Мировић: Подржавамо очување идентитета хрватске мањине

Извор: Б92, Танјуг, 23. јул 2020

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и представници Хрватског националног савета у Србији сагласни су у оцени да је међусобна сарадња добра.

Нова медијска стратегија и медији на језицима мањина

 

Извор: VOICE |Вук Милош Петровић, 15. Јул 2020 

Према Медијској стратегији чији је акциони план, према речима председнице Владе Србије Ане Брнабић, требало да буде усвојен још 16. маја ове године али још увек није, посебна пажња посвећује се положају националних савета националних мањина због постојања „одређене забринутости по питању њиховог утицаја на плурализам и уређивачку независност медија“.

„Фолклорно богатство бугарске мањине“ – приче о људима и играма

Извор: far.rs, 17. јун 2020. године

Оно што један народ разликује од других није само језик, писмо, књижевност и званична култура, него и обичаји, ношња, традиционална песма и игра, или традиционална уметност која се преноси с колена на колено и која се назива фолклор.

 

Бег из сиромаштва у национално јато

Извор: danas.rs, 19. јун 2020. године 

У десет неразвијених претежно мултиетничких општина: Алибунар, Бујановац, Власотинце, Димитровград, Жагубица, Неготин, Нова Варош, Пландиште, Прокупље и Тутин држава је у периоду 2016-2018. уложила близу шест миијарди динара подстицајних средстава, али то није помогло да се оне помакну из сиромаштва, нити да се заустави исељавање становништва.

У Бечеју интензивни курс српског језика за средњошколце

Извор: РТВ (Зорана Богдановић), 13. јул 2020. године

Национални савет мађарске националне мањине организује интензивни курс српског језика намењен ученицима трећих разреда средњих школа. У целој Војводини укупно се пријавило 149 ђака. Наша екипа проверила је како тече настава у Бечеју.

Мање од један одсто Рома има завршен факултет
Представништво фонда за образовање Рома почело је кампању "Образовањем до посла", као део пројекта "Поспешивање запошљавања младих Рома и Ромкиња - фаза 2".