Вести из медија

Штампане публикације и музичка издања Удружења “Гергина” чувају језик, традицију, идентитет и обичаје Влаха

Аутор: Ј.Б.К, извор: Данас, 8. децембар 2020. године

За неколико дана Удружење за очување традиције, језика, културе, обичаја и идентита Влаха „Гергина“  навршиће је 11 година постојања и рада.

Женски ромски бенд из Србије за једнакост и слободу жена

Аутор:Танјуг, Дојче веле, извор: РТВ, 5. децембар 2020. године

Шест младих Ромкиња из Београда и шест из Ниша направило је бенд с циљем да се њихова жеља за равноправношћу и слободом чула што даље, пише Дојче веле, истичући да "Pretty Loud", који постоји од 2014. године није само женска музичка група, већ и важан друштвени пројекат.

На 4. Европској конференцији посвећеној мањинским и локалним медијима и студија случаја “Storyteller”

Аутор: Владимíра Дорчовá Валтнеровá, извор: Storyteller, 27. новембар 2020. године

Садржај 4. Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима пружа јасну слику шта се током године догађало у мањинским и локалним медијима у Србији и Европи, изјавила је Наташа Херор, директорка Херор Медиа Понт-а, главног организатора 4. Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима, која се ове године 26. и 27. новембра одржава online.

Чомић: Национални савети имаће пуну подршку Министарства

Извор: Танјуг, 25. новембар 2020. године

 Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић одржала је данас први састанак са председницима националних савета националних мањина на ком су размењене информације о раду, изазовима и активностима националних савета, као и о плановима за наредни период.

Програм на мађарском Радио Новог Сада кренуо из нове зграде

Извор: РТВ, 14. октобар 2020. године

Након 21 године подстанараског живота, данас је свечани дан за нашу кућу. Наиме, данас почиње емитовање прве радијске емисије из нове зграде РТВ-а на Мишелуку.

Медији националних мањина изложени двоструком притиску

Извор: Данас, аутор: И. Николетић, 12. септембар 2020. године

Медији националних мањина и они који емитују програме на мањинским језицима данас су највише суочени са проблемом утицаја националних савета мањина на њихову уређивачку политику, без обзира да ли су савети и оснивачи тих медија.

Обележени „Дани буњевачке културе“, традиција Дужијанце се наставља

Извор: Данас; Аутор: Бета, 26. август 2020. године

Буњевачки културни центар Нови Сад је, у сарадњи са Културним центром Новог Сада, обележио шесте по реду „Дане буњевачке културе“, у клубу „Трибина младих“, саопштио је вечерас Културни центар Новог Сада.

Уџбеници за прваке који похађају наставу на босанском језику поклон од Турске

Извор: Бета, 18. август 2020. године

Бошњачко национално веће (БНВ) је саопштило данас да ће ученици првог разреда који ће наставу похађати на босанском језику, своје уџбенике добити на самом почетку школске године.

Бошњачке странке Санџака о удруживању

Извор: Дневник, 06.август 2020. године

Председница Бошњачког националног вијећа Јасмина Цурић позвала је представнике бошњачких странка на састанке на којима ће бити речи о начину удруживања на основу изборних резултата, као ио заједничком деловању ради постизања циљева од општег значаја за све грађане Санџака.

Таблет рачунари и интернет за 600 ученика широм Србије

 Извор: Дневник, 6. август 2020. године      

Више од 600 ромске деце основношколског узраста имаће обезбеђен интернет и таблет рачунар захваљујући којима ће моћи да прате наставу на даљину, а такође биће подржани при упису у школу, редовном похађању наставе и учењу, као и кроз организовање додатних часова.