Прес Клипинг

Обележавање дана Русина у Србији

19.јануар 2018. године

У Суботици ће 19. јануара бити одржана 11. Централна прослава Националног празника Русина, којих у Србији живи око 15.000. Централна прослава празника сваке године се организује у другом месту, као захвалница локалним русинским заједницама због залагања за очување русинске културе, језика и наслеђа.

 

Јубилеј ТВ програма на мађарском језику

5. јануар 2018. године

Златни јубилеј РТВ Војводине, пет деценија емитовања програма на мађарском језику, обележиће читаву годину, а централна прослава биће уприличена у понедељак, 8. јануара у "Студију М" Радио Новог Сада.

Закон о националним саветима националних мањина на пролеће

11. децембар 2017. године, Аутор: Танјуг, Извор: РТВ

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић изјавио је данас да је најреалније да се два закона која се тичу положаја националних мањина, међу којима измене Закона о националним саветима националних мањина, на пролеће нађу у скупштинској процедури.

Пауновић: Влада потврђује посвећеност правима мањина

8. децембар 2017. године, Извор: Танјуг

Влада Србије посвећена је спровођењу свих обавеза које су утврђене Акционим планом за остваривање права националних мањина, изјавила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Прва европска конференција посвећена мањинским и локалним медијма

22. новембар, 2017. године, Извор: Данас

Формирање мрежа сарадње и партнерства је један од најважнијих процеса за даљи развој мањинских и локалних медија, али и свих осталих организација и институција, које се налазе у јавном дијалогу.

У Сремским Карловцима успешан почетак Прве европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима

17. новембар 2017. године, Извор: Херор Медиа Понт

Данас је на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима одржан први дан Прве европске конференције посвећене мањинским и локалним медијама.

 

Представљени стандарди за босански језик за средње школе

Извор: Данас, 25. октобар 2017. године

 

Заокруживање образовања на босанском језику

Наставницима босанског језика из санџачких школа, радна група Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања представила је предлог образовних стандарда за босански језик за крај средњошколског образовања.

Потпредседник Бошњачког националног већа (БНВ) Есад Џуџо је оценио да су образовни стандарди за босански језик за крај средњошколског образовања "шлаг на торти", јер се тиме заокружује образовање на босанском језику за основне и средње школе.

Једно мађарско одељење у Сомбору

Извор: РТВ, 29. август 2017. године

У Основној школи "Братство јединство" Сомбор од 1956. године похађа се двојезична настава, али прошле године нису имали уписано ни једно одељење на језику мађарске националне мањине, док ће ове године биће уписано једно одељење.

Кратка анализа односа медија према Ромима повратницима и мигрантима

Извор: Центар за истраживање јавних политика, 3. авуст 2017. године

Центар за истраживање јавних политика и Форум Рома Србије припремили су кратку анализу односа медија према Ромима повратницима и мигрантима. Анализом су обухваћени прилози објављени у штампаним и електронским медијима и на вебсајтовима од 15.01.2017. до 15.03.2017. са кључним речима „мигранти“, „реадмисанти“ „повратници“ и „лажни азиланти“. Неки од главних резултата су:

Завршена је друга недеља манифестације “Дунав прича 7 прича / Под крошњама на Штранду”

Извор: Heror Media Pont, 31. јул 2017. године

Квизом провере знања словачког језика завршена је друга недеља манифестације “Дунав прича 7 прича / Под крошњама на Штранду” коју пету годину за редом организују Библиотека Града Новог Сада, Херор Медиа Понт и Центар за развој мањинских и локалних медија.