Вести из медија

Дигитална писменост Рома

Извор: Новосадска ТВ  , Аутор: Редакција    28.09.2022. 

ВИДЉИВИ САМО ИНЦИДЕНТИ
Извор:ФоНет , Аутор: Редакција 28.09.2022.године
Буњевачки фестивал у Бајмоку

Извор: РТ Војводина 1 , Аутор: Редакција 

Фолклорна дечија свадба

Извор:Дневник, Аутор:В.Х, 31.08.2022.године

Мањине све брже нестају у Војводини

Извор: Данас, Аутор: А. Латас 26.08.2022.године

У већини најразвијенијих земаља питање којој нацији припадаш је напуштено, али код нас је и даље најинтересантније. Код нас се пописи и чекају због тог питања, прича демограф Владимир Никитовић. Очекује се да предстојеђи попис станоништва покаже између осталог и колико Војводина брзо губи свој мултиетнички карактер, јер националне мањине нестају брже од већинског народа.

Националне мањине у мањинским и традиционалним медијима

Извор: Новосадска новинарска школа, Аутор: Проф. др Дубравка Влаић Недељковић, 25.08.2022. године

Једно од основних људских права је бити информисан и ширити информације о питањима од јавног значаја на матерњем језику. Истовремено и бити субјект који у медијима има прилику да изнесе своје ставове о свему што јавност треба да зна, па било да особа која је директно цитирана припада мејнстрим заједници или рубним културама једног друштва.

Учесници ликовне колоније на Палићу своја дела поклонили Буњевачкој матици

Извор: РТВ, аутор; Рада Стајић, 24.8.2022. године

На Палићу је 14 сликара и сликарки провело два дана са кичицом у руци и за штафелајом, учествујући у раду 9. Ликовне колоније Буњевачке матице која је одржана у оквиру традиционалне манифестације посвећене жетвеним свечаностима

Представљена „Граматика буњевачког језика”


Извор: Дневник, Аутор: V.X, 10. јун 2022. године

Књига „Граматика буњевачког језика“, аутора Жарка Бошњаковића, редовног професора на Филозофском факултету у Новом Саду, и Сузане Кујунџић Остојић, управнице Установе културе „Центар за културу Буњеваца", промовисана је у читаоници Градске библиотеке у Суботици. Била је ово и прилика да буду уручена признања истакнутим појединцима који су допринели увођењу буњевачког језика као службеног на територији града Суботице.

Куће у бојама свих нација: На улазу у село Јаша Томић код Сечња градиће се почетком наредне године мултиетничко етно село

Извор: Вечерње новости, Аутор: Б. Грујић, 10. јун 2022. године

Ниједна варош у Србији није погоднија да добије мултиетничко село од Јаше Томића. У овом мултиетаичком селу у општини Сечањ, на самој граници са Румунијом, већ деценијама сложно живе Срби, Румуни, Мађари, Руси, Словаци, Роми, Немци и Македонци.

„Ромска платформа” против дискриминације

Извор: Дневник, Аутор: С. Милачић, 30. мај 2022. године

Покрајински заштитник грађана и Удружење ромских студената одржали су прекјуче скуп „Ромска платформа - механизам у борби против дискриминације”, чији је примарни циљ била промоција интернет сајта на којем се могу објављивати и пријављивати случајеви угрожавања људских права припадника ромске популације. На скупу се говорило и о другим темама од значаја за ромску националну мањину, као што су образовање, медијско извештавање и институционални механизми за остваривање права.