Прес Клипинг

Обележен празник хрватске националне мањине у Србији

Извор: Данас, 17. октобар 2018. године

Обележен празник хрватске националне мањине у Србији.

„У широком националном, конфесионалном и културном спектру који називамо складом војвођанских различитости, хрватска национална мањина је изузетно важна нијанса и то није само политичка фраза, већ искрено и трајно опредељење Покрајинске владе и израз демократичности друштва у којем живимо“, изјавио је вечерас председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Ђаци уче румунски језик

Извор: Дневник, С. Ковач, 10. октобар 2018. године

 

Мањине хоће јасне одредбе

Aутор: Ј. Л, Извор: Вечерње новости, 5. октобар 2018. године   

Јасно одредити права и слободе појединца и колектива, дефинисати употребу националних симбола и вратити термин "национална заједница" неке су од одредаба које се тичу националних мањина због којих би требало изменити Устав Републике Србије - закључак је округлог стола "Уставни оквир за заштиту и унапређење права припадника националних мањина", одржаног у Суботици.

Најављена Европска конференција посвећена мањинским медијима

Извор: novosadska.tv, 28. септембар 2018. године

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је конференцији за новинаре поводом друге Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима која ће бити одржана у Новом Саду од 15-17. новембра 2018. године.

ЛСВ: Медији мањина угашени

Извор: танјуг, 17. септембар 2018. године

 

За пројекте националних мањина 21,8 милиона динара

Извор: Танјуг, 14. септембар 2018. године

Влада посвећена унапређењу положаја права мањина

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић упознала је високог комесара за националне мањине ОЕБС-а Ламберта Занијера са активностима из Акционог плана за остваривање права националних мањина, истичући да израда и праћење активности из овог акционог плана показује на најбољи могући начин чврсту опредељеност Владе да се закони који се односе на остваривање права националних мањина у пуној мери примењују.

 У Новом Саду обележен буњевачки празник „Дужијанца”

Извор: Дневник, Аутор: Л. Радловачки, 24. август 2018. године

Традиционална, пета манифестација „Дани буњевачке културе” одржана је јуче у Новом Саду, а неколико десетина учесника обучених у народне ношње, уз звуке тамбурице прошетало је најужим центром града и заиграло коло. На тај начин обележили су свој празник „Дужијанца”, у оквиру којег је и пратећа изложба на „Трибини младих” Културног центра Новог Сада која је отворена за посетиоце до 26. августа. 

Расписивање избора за националне савете мањина

Извор: РТВ, Аутор: Танјуг, 17. август 2018. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић данас ће расписати изборе за националне савете националних мањина, саопштено је из тог министарства.

За викенд Словачке народне свечаности, пренос на РТВ

Извор: РТВ, Аутор: Милан Кулик, 8. август 2018. године

57. Словачке народне свечаности одржаће се 10. - 12. августа у Бачком Петровцу. Програм пратећих догађаја је почео у недељу, 5. августа.