Интервју

Друштвене мреже захтевају упечатљив наслов

Аутор: Валентин Мик, 29. новембар 2019. године

Званична Фејсбук страница програма на румунскон језику Радио телевизије Војводине (Televiziunea Voivodinei – Programul în limba română) је креирана у марту 2015. године. Страна има 1,375 пратилаца, а ова редакција има и Јутјуб канал са више стотина пратилаца.

Како за Комшијске новости каже Кармен Недa, помоћница одговорног уредника програма на румунском, свакодневно се објављују садржаји на Фејсбуку. Додаје да се неке од емисија, као што су „Telejurnal“, „Магазин ТВ“, „Добро вече, Војводино“, „Телеклуб“, „Палета“, „Drag mi-e cântecul şi jocul“, могу пратити директно онлајн. Одмах по емитовања постављају се на сајт РТВ-а (www.rtv.rs), а потом и на друштвене мреже. Неда каже и да друштвене мреже доприносе промовисању програма на румунском језику и истиче да је доста њихових пратилаца из иностранства.  

 - Који су садржаји доминантни?

 Наши гледаоци много воле музичку емисију „Drag mi-e cântecul şi jocul“

у оквиру које емитујемо програм Великог фестивала фолклора Румуна у Војводини, дечијег фолклорног фестивала и других концерата. Тако да је народна румунска музика један од садржаја који је заступљен током целе године.

 - На ком језику објављујете садржаје?

Садржаји које објављујемо су на румунском језику. Трудимо се да нам саговорници буду Румуни, када је могуће. Када су саговорници Срби или припадници других националних заједница, онда се ти садржаји преводе на румунски језик.

 - Да ли се креирају посебни садржаји за друштвене мреже или се преноса са сајта РТВ?

Не креирамо посебне садржаје за друштвене мреже, делимо их са сајта. Водимо рачуна да имамо добар наслов, који је упечатљив и који ће корисницима привући пажњу. Када уз наслов иде и адекватна фотографија, већа је и посећеност.  

 - Колико просечно објаве имају пратилаца и дељења?

Скоро сваки наш садржај који се поставља на Фејсбуку достиже велики број пратилаца. Доста пратилаца и онлајн гледалаца имамо из иностранства. Свако ко је отишао из Србије, жели да види шта се дешава у матичној држави, поготово ако неко од његових најближих учествује у емисији. Битан нам је и број лајкова, као и коментари – како позитивни тако и негативни. Задовољна сам и подацима о дељењу наших садржаја, јер и то доприноси већем броју пратилаца.

Друштвене мреже доприносе већој видљивости наших емисија. Битно нам је да нас гледају, како на другом програму Радио-телевизије Војводине тако и на Фејсбуку. Трудимо се да будемо у току са свим дешавањима, јер постојимо због наших гледалаца.

 ___________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Медији на језицима националних мањина и друштвене мреже“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Марта Варју, главна уредница „Maђар соа“: Друштвене мреже подупиру штампано издањe

Аутор: Валентин Мик, 15. новембар 2019. године

Друштвене мреже подупиру штампано издање, али не доприносе у значанијем смислу повећању читаности овог листа, каже за „Комшијске новости“ главна уредница „Мађар соа“ (Magyar Szo) Марта Варју. "Мађар со" је присутан на Фејсбуку и на Твитеру. Фејсбук страница има скоро 40.000 пратилаца, а објављују се најинтересантинији садржаји са сајта.

Милосав Хрћан (РТВ ОК): На друштвеним мрежама најпосећеније локалне вести, спортска и културна дешавања

Аутор: Валентин Мик, 7. новембар 2019. године

„Од садржаја који су објављени на друштвеним мрежама најпосећеније су локалне вести, али нажалост и сензационалистичка дешавања на територији општине Ковачица“, рекао је за Комшијске новости главни и одговорни уредник Радио-телевизија Општине Ковачица (РТВ ОК) Милосав Хрћан, медија који емитује програм на четири језика од којих су три мањинска.

Уредница Теодора Смољан: Захваљујући друштвеним мрежама повећао се број читалаца „Либертатее“

Аутор: Валентин Мик, 8. октобар 2019. године

Одговорна уредница недељника „Либертатеа“ на румунском језику из Панчева Теодора Смољан за Комшијске новости каже да је објављивање садржаја на друштвеним мрежама, на којима је „Либертатеа“ осам година, постигнуто „снажније повезивање“ са читаоцима, као и повећана видљивост новинских текстова.

Јелена Перковић: Претерује се у проценама утицаја на уређивачку политику мањинских медија
Виктор Шећеровски: Држава треба да има више осећаја за активности националних мањина
Теодора Смољан: Док год држава подржава систем централизације националних савета, мањински медији ће бити под њиховим утицајем

Аутор: Валентин Мик, 7. децембар 2018. године 

О медијским слободама, утицају политике и националних савета на уређивачку политику, о проблемима са којима се новинари из мањинских медија суочавају и како их решити, за „Комшијске новости“ говорила је одговорна уредница недељника на румунском језику “Libertatea” Теодора Смољан.

Ана Јашкова: Недостатак младих највећи проблем редакција РТВ-а на мањинским језицима
Петар Виденов: Медији цивилног друштва као алтернатива страначким медијима
Борис Варга: Децентрализовати управљање мањинским медијима којима су оснивачи национални савети

Аутор: К. Ковач, 11. новембар 2018. године

Новинар и политиколог Борис Варга који је од септембра 2018. године на функцији директора Новинско издавачке установе „Руске слово“ из Новог Сада, за „Комшијске новости“ говори о медијским слободама у медијима на језицима националних мањина, њиховом економском положају, односима са националним саветима…