Интервју

Марта Варју, главна уредница „Maђар соа“: Друштвене мреже подупиру штампано издањe

Аутор: Валентин Мик, 15. новембар 2019. године

Друштвене мреже подупиру штампано издање, али не доприносе у значанијем смислу повећању читаности овог листа, каже за „Комшијске новости“ главна уредница „Мађар соа“ (Magyar Szo) Марта Варју. "Мађар со" је присутан на Фејсбуку и на Твитеру. Фејсбук страница има скоро 40.000 пратилаца, а објављују се најинтересантинији садржаји са сајта.

Милосав Хрћан (РТВ ОК): На друштвеним мрежама најпосећеније локалне вести, спортска и културна дешавања

Аутор: Валентин Мик, 7. новембар 2019. године

„Од садржаја који су објављени на друштвеним мрежама најпосећеније су локалне вести, али нажалост и сензационалистичка дешавања на територији општине Ковачица“, рекао је за Комшијске новости главни и одговорни уредник Радио-телевизија Општине Ковачица (РТВ ОК) Милосав Хрћан, медија који емитује програм на четири језика од којих су три мањинска.

Уредница Теодора Смољан: Захваљујући друштвеним мрежама повећао се број читалаца „Либертатее“

Аутор: Валентин Мик, 8. октобар 2019. године

Одговорна уредница недељника „Либертатеа“ на румунском језику из Панчева Теодора Смољан за Комшијске новости каже да је објављивање садржаја на друштвеним мрежама, на којима је „Либертатеа“ осам година, постигнуто „снажније повезивање“ са читаоцима, као и повећана видљивост новинских текстова.

Јелена Перковић: Претерује се у проценама утицаја на уређивачку политику мањинских медија
Виктор Шећеровски: Држава треба да има више осећаја за активности националних мањина
Теодора Смољан: Док год држава подржава систем централизације националних савета, мањински медији ће бити под њиховим утицајем

Аутор: Валентин Мик, 7. децембар 2018. године 

О медијским слободама, утицају политике и националних савета на уређивачку политику, о проблемима са којима се новинари из мањинских медија суочавају и како их решити, за „Комшијске новости“ говорила је одговорна уредница недељника на румунском језику “Libertatea” Теодора Смољан.

Ана Јашкова: Недостатак младих највећи проблем редакција РТВ-а на мањинским језицима
Петар Виденов: Медији цивилног друштва као алтернатива страначким медијима
Борис Варга: Децентрализовати управљање мањинским медијима којима су оснивачи национални савети

Аутор: К. Ковач, 11. новембар 2018. године

Новинар и политиколог Борис Варга који је од септембра 2018. године на функцији директора Новинско издавачке установе „Руске слово“ из Новог Сада, за „Комшијске новости“ говори о медијским слободама у медијима на језицима националних мањина, њиховом економском положају, односима са националним саветима…

Чаба Пресбургер: Политички утицаји и притисци су највећи проблем мањинских медија

Аутор: К. Ковач, 22. октобар 2018. године

„Медији у Србији нису потпуно слободни. Тај закључак односи се и на мањинске медије. Проблеми су слични, али се код мањинских медија они вишеструко осећају, јер је мањински медијски простор суженији, новинари ту немају много алтернативе“, рекао је за „Комшијске новости“ новинар-публициста Чаба Пресбургер.